Boikott HaBima

NATIONALTHEATRET BER OM UNNSKYLDNING OG STØTTER BDS!

Aksjonen

Velg å avslutte samarbeidet med HaBima, velg å si nei til okkupasjon!

Nasjonaltheatret samarbeider med Israels støttespiller

Teatrets samarbeidsprosjekt Terrorisms, der Israels nasjonalteater HaBima er med, er kontroversielt. Nå har teatersjef Hanna Tømta valgt å fortsette samarbeidet, til tross for at:

  • en klar majoritet av Nationaltheatrets ansatte er mot dette samarbeidsprosjektet
  • et opprop i teatermiljøet på kort tid har samlet 1250 underskrivere mot samarbeidet
  • HaBima ikke følger Tømtas oppfordring til å la være å spille i de illegale bosettingene på Vestbredden. Teatersjef Ilan Ronen sier de er kritiske til Israels politikk, men er tvunget til å spille der fordi de mottar statsstøtte.

 HaBima lyver og Tømta kjøper dette

Habimas økonomidirektør har i en video på teatrets Facebook-side hyllet massakeren i Gaza: -This war has proven that the good old Israel still exists (oversatt til engelsk). Teatersjef Ronen beskriver de ulovlige bosettingene på okkupert palestinsk land som en legitim del av "Hele Israel".

Den israelske dramaturgen Vardit Shalfy framholder at bare rundt 30% av teatrenes budsjetter er statsstøtte og at de faktisk kan skaffe seg sponsormidler fra kilder som er kritiske til Israels politikk: Teatersjefene kunne gå sammen om å protestere og mobilisere opinionen i Israel og utlandet.

Isteden adlyder de myndighetene og blir en del av ”Brand Israel”-kampanjen, der de forplikter seg til å fremme Israels interesser. Den israelske avisa Haaretz siterer fra kontrakter mellom myndighetene og israelske kulturarbeidere og -institusjoner:

The service provider is aware that the purpose of ordering services from him is to promote the policy interests of the State of Israel via culture and art, including contributing to creating a positive image for Israel.”

 Boikott Israel – boikott kultursamarbeid!

Vi oppfordrer til boikott for å presse Israel til en mer forpliktende dialog: Vi aksepterer ikke flere brudd på internasjonal lov, vi aksepterer ikke okkupasjon, vilkårlig fengsling, trakassering og drap. Vi aksepterer ikke massakrer og vi aksepterer ikke stater som pålegger sine teatre å bryte folkeretten.

Nationalteatret har nå muligheten til å gi et viktig signal, nå som vilkårene for våpenhvilen etter krigen mot Gaza forhandles. Bryt samarbeidet med HaBima i dag!

våre krav

  • Bryt samarbeidet med HaBima
  • Avslutt alt kulturellt samarbeid med Israel

Mediedekning

bilder

For meg er friheten den største og høyeste livsbetingelse.
— Henrik Ibsen