Flash-Fash mot Moroccan Oil - GET APARTHEID OUT OF MY HAIR!

AKSJONEN

Den 20. juni 2015 gjennomførte BDS Norge en "flash-fash" (flash-mob fashion show) mot Moroccan Oil. Med stylede modeller, rød løper og musikk vekket vi oppmerksomheten til de forbipasserende på to sentrale steder i Oslo; Grünerløkka og Torggata. På få minutter fikk vi formidlet det dobbelte og kontrastfylte ved det israelske hårproduktet Moroccan Oil. Modellene var nemlig sminket slik at de var fine og glamorøse forfra med vakkert og stylet hår, mens når de vendte seg på løperen, avslørte de groteske sår, samt blod på armer og hår. Slik viste vi på den ene siden det positive bildet som israelske myndigheter selv prøver å formidle om Israel som et velfungerende demokrati hvor alle har like rettigheter, mens på den andre siden illustrerte vi den usminkede virkeligheten av et land hvor over tyve prosent av befolkningen nektes likestilte rettigheter kun fordi de er arabere/palestinere. Baksiden symboliserer et land som mot internasjonal lov okkuperer, koloniserer og regelmessig angriper Palestina.

Denne aksjonsformen var så vellykket og gøy for alle som deltok, at vi valgte å gjøre det igjen den 3. mars 2016. Denne gangen ble det gjennomført på Fredrikke på Blindern i forbindelse med Israeli Apartheid Week 2016.

Det er uklart akkurat hvor i Israel/Palestina produksjonen av Moroccan Oil skjer og altså ikke sikkert det skjer på okkupert jord. BDS Norge, og BDS bevegelsen globalt, går inn for en full boikott av bedrifter og selskaper tilknyttet Israel, også de med produksjon innenfor 67-grensene. Det gir ikke noen mening å skille på Israel og okkupasjonen, da det i henhold til internasjonal lov er Israel som er okkupasjonsmakten, og altså de ansvarlige. Vi mener det er nødvendig å legge press på Israel på flere nivåer og innenfor ulike bransjer. Det er ikke rettferdig at israelske produsenter skal kunne eksportere fritt til hele verden, mens palestinsk produksjon og handel begrenses til et absolutt minimum. Vi er nødt til å engasjere det israelske folket til å presse sine folkevalgte til å endre sin okkupasjons- og koloniseringspolitikk, og vi håper og tror at en boikott kan være det som må til for å tvinge fram endringer.

Noe av budskapet som kom frem på t-skjortene:

#NoMO #Apartheid
#NoMO #Occupation

#Boycott #MoroccanOil

Moroccan Oil er et israelsk selskap med produksjon i Israel.  De siste årene har Moroccan Oil spredt seg raskt og er idag et vanlig syn hos norske frisører og kosmetikkforetninger. Cutrin Norge importerer og fører produktserien i Norge. Få er bevisste på at dette faktisk er et israelsk produkt. Med tanke på synligheten til varene mener vi en vellykket boikottkampanje vil kunne fungere som et effektivt pressmiddel overfor Israel.

Bli med og støtt BDS Norge i vår kampanje mot Moroccan Oil. Spre kampanjen i sosiale medier, bruk hashtaggene nevnt over! For mer informasjon om boikott av dette produkt og hva du kan gjøre, se her.
 

Bilder fra Flash-Fash

Video