Tromsø går for boikott: - En viktig milepæl

 Publisert i Nordlys 14. desember 2016, kl. 15:34 Av INGER PRÆSTENG THUEN

Mads Gilbert og Benjamin Notkevich - som selv har jødisk bakgrunn - er svært glad for at Tromsø kommune sier nei til israelske varer produsert på okkupert palestinsk jord.

 

SEIER: Mads Gilbert og SVs Benjamin Notkevich var begge godt fornøyd med boikottvedtaket. - Jeg håper også flere kommuner tar opp denne viktige saken, sier Gilbert. (Foto: I nger Præsteng Thuen)

Tromsø kommune innfører boikott av israelske varer produsert i okkuperte palestinske områder. Det vedtok et flertall av Ap, Rødt, SV og MdG i kommunestyret onsdag.

Vedtaket ble tatt imot med stor glede av én av forslagsstillerne - Mads Gilbert (Rødt).

- Dette er en viktig milepæl i det nasjonale og internasjonale arbeidet for det palestinske folket. Det er 68 år siden FN vedtok at de palestinske flyktningene hadde rett til å vende hjem, og det er det niende året med blokkade av Gaza. Situasjonen er verre enn noensinne. Men dette er et lys i mørket for alle de som mener at okkupasjonen må ta slutt, sier Gilbert til Nordlys. 

- Apartheid-politikk

I sitt innlegg i kommunestyresalen viste han til avdøde Nelson Mandela.

- Den israelske politikken overfor palestinerne sammenlignes ofte med den tidligere apartheidpolitikken i Sør-Afrika, lett synlig for alle som vil se. Tromsø-vennen Nelson Mandela, den store apartheid-motstandsmannen, sa det krystallklart: - Vår frihet er ikke fullendt før det palestinske folket også har fått sin frihet.

Gilbert viste også til at Ap foreslo en slik boikott i Stortinget i 2014 under de israelske angrepene på Gaza. Overfor Nordlys understreker han at boikott er et legitimt virkemiddel som også er brukt overfor land som Burma og Russland.  

- Dette er et fredelig press på staten Israel for å få en avslutning av okkupasjons- og apartheidpolitikken.

Ap avgjorde

Begrunnelsen for boikottforslaget er at israelske bosettere ikke skal kunne berike seg på eksport av varer fra områder som er ulovlig okkupert. Rødt viser til en rekke resolusjoner i FN. 

På forhånd var det knyttet en viss spenning til utfallet i kommunestyret i Tromsø. I realiteten var det Ap som ville avgjøre saken, og gruppeleder Brage Larsen Sollund fastslår at de støtter Rødts forslag.

- Det er en felles oppfatning om at det som skjer på okkupert land ikke er greit, og det skal Tromsø kommune si fra om. Jeg skulle ønske vi slapp å boikotte. Men det er helt nødvendig at bosettingene på okkupert palestinsk land opphører, og at folk i Palestina får nødvendig mulighet til å utvikle sitt eget samfunn, sier Sollund.

Opprinnelig hadde Rødt også foreslått at kommunen skulle oppfordre både innbyggerne i Tromsø samt andre kommunestyrer i landet og Stortinget til en boikott. Dette er utelatt i forslaget som ble vedtatt i kommunestyret.

Ville invitere ambassadøren

Boikottforslaget ble også lagt fram i formannskapet tidligere denne måneden, men her valgte man å ikke ta stilling til selve boikottspørsmålet. I stedet ble man enig om å sende hele saken over til kommunestyret.

Anni Skogman (Frp) varslet imidlertid sterk motstand mot boikott, og hun foreslo at den israelske ambassadøren skulle inviteres til Tromsø for å orientere om saken. 

Menneskerettighetsbrudd

Som ventet vakte boikottforslaget flere reaksjoner fra opposisjonen. Erlend Svardal Bøe karakteriserte boikottforslaget som partisk, og han mente også at det ikke hadde noe i et kommunestyre å gjøre.

- Dette er utenrikspolitikk, og jeg sitter ikke i kommunestyret for å drive utenrikspolitikk, sa Bøe.

Jonas Stein (V) minte om at også palestinske styresmakter står bak grove handlinger. 

- Mange reagerer på politikken som føres av Israel. Men jeg lurer på hvordan Tromsø kommune skal forholde seg til de grove menneskerettighetsbrudd som utføres av Hamas-regimet i de palestinske områdene, sa Jonas Stein, og viste til angrep på homofile og offentlige henrettelser.

Gilbert svarte at Rødt verken støtter Hamas eller PLO.

- Vi støtter det palestinske folkets rett til å kjempe mot okkupasjon.

Antisemittisme

Bøe mente også forslaget var "på grensen til antisemittisme", noe Gilbert reagerte sterkt på.

- Noen av mine beste venner er jøder, og forordet til to av mine bøker er skrevet av jøder. Jeg vil ha meg frabedt en slik beskyldning, og jeg vil be om at den trekkes tilbake.

Jens Ingvald Olsen (Rødt) viste til at han nylig deltok i markeringen av krystallnatta, til minne om angrepene mot jøder i Tyskland 9. november 1938.

- Jeg så ingen der fra kommunestyregruppa til verken Høyre, Venstre, KrF ellerf Frp. Så hvor er det brennende engasjementet?

Bøe framholdt at han ikke hadde beskyldt noen for antisemittisme, men sa forslaget var "på grensen".

SVs Benjamin Notkevich har selv jødisk bakgrunn. 

- Når jeg drar til Israel blir jeg ønsket velkommen hjem, sa Notkevich, som ba om at dette ikke ble en debatt om antisemittisme.

- La oss legge ballen om antisemittisme død. Dette handler om én ting: Ønsker vi at pengene fra Tromsø kommune skal brukes til å støtte okkupasjonen av Vestbredden. Det ønsker ikke vi, sa Notkevich. 

Boikott ble til slutt vedtatt med 25 mot 18 stemmer.

Opposisjonen vil kreve en lovlighetskontroll av vedtaket.