Demonstranter fordømmer Israel og norske myndigheter etter eskalerende vold

Både demonstranter og appellanter var klare i sin fordømmelse av den israelske framferden som har tatt livet av 40 palestinere og Norges fortsatte støtte til okkupanten.

Radikal Portal - Joakim Møllersen

«Boikott Israel, fritt Palestina! Boikott Israel, fritt Palestina!»

Ropene runget i Parkveien, 200 meter unna den israelske ambassaden. Foran massive politisperringer hadde Palestinakomiteen satt opp en scene hvor appellantene sa klart i fra hva de mente om den siste tids hendelser i Israel og på okkupert palestinsk land.

— Hvorfor har israelske settlere en licence to kill? spurte Gerd von der Lippe, landsstyremedlem i Palestinakomiteen.

— Det vi ser er en israelsk politikk av etnisk rensing og kolonisering… La oss bli med på et ikke-voldelig palestinsk opprør.

Et palestinsk opprør har blusset opp i kjølvannet flere ulovlige israelske bosettinger på palestinske områder, opptrapping av militære inngrep mot demonstrasjoner, vanskeliggjøring av framkommelighet for palestinere i det okkuperte Øst-Jerusalem og begrenset tilgang til Al-Aqsa-moskeen. Hittil i oktober har 40 palestinere blitt drept og over 100 skadet. I går morgest ble tre palestinere drept og på kvelden ble en fjerdetatt av dage, alle i okkuperte områder.

LES OGSÅ: En enkel løsning på Palestinakonflikten

— Er her for å støtte landet vårt
Nikos Tavridis-Hansen, leder av boikottkampanjen BDS Norway, lovte drøyt 200 tilhørere at de aldri ville svikte det palestinske folket, men støtte dem til de har vunnet sin frihet. Fra Auf rettet Ingrid Marie Endrerud fingeren mot Norges utenriksminister, Børge Brende:

— Børge Brende: Ta tak! Fordøm de israelske overgrepene.

Uttalelsen kom som et resultat av at Brende har fordømt angrep fra palestinere mot israelere, men så langt ikke uttalt seg på tross av at nesten seks ganger så mange palestinere har blitt drept enn de seks israelerne.

I demonstrasjonen møter Radikal Portal familien Nakhla. Talin kommer fra Palestina og har vært i Norge i syv år sammen med moren sin, Suad. De to har fått selskap av onkel og tante til demonstrasjonen.

— Vi kom hit i dag for å støtte landet vårt ogspesielt for barna som har blitt drept i det siste, sier Talin.

— Ved flere tilfeller har israelske soldater plantet kniver på de som har blitt drept, for å få det til å se ut som det var i selvforsvar, skyter Suad inn. Flere palestinere har angrepet israelere med stikkvåpen i det siste, men video- og bildemateriale viser også at den israelske hæren har tuklet med åstederfor å få drepte til å se ut som knivangripere.

Talin Nakhlas beskjed til norske myndigheter er klar:

— Gi oss mer støtte, for nå føler vi at vi står helt alene. USA støtter Israel, men det er vi som er okkupert og trenger all hjelpen vi kan få.

Israel har i strid med internasjonal lov okkupert de palestinske områdene siden 1967. Okkupasjonen sees på som det eneste relle hinderet for opprettelsen av en palestinsk stat slik meningen var med FN delingsplan fra 1947.