LO fordømmer Israels angrep mot demonstranter i Gaza

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen fordømmer drapene på rundt 30 demonstranter, skriver han i et brev til den israelske ambassadøren i Norge.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen fordømmer drapene på rundt 30 demonstranter, skriver han i et brev til den israelske ambassadøren i Norge.

Originalartikkel av Yngvil Mortensen publisert på frifagbevegelse.no

LO fordømmer på det sterkeste de israelske angrepene mot palestinske demonstranter ved gjerdeinstallasjonen som skiller Gaza-stripen fra Israel de siste ukene. Det kommer fram i et brev fra LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sendt 10. april til ambassadør Raphael Schutz.

I går svarte Schutz på fordømmelsen fra LO. Han presiserte den offisielle israelske oppfatningen av hva som egentlig hadde foregått. «De israelske forsvarsstyrkene brukte ikke vold, men legitim maktbruk mot vold», skrev den israelske ambassadøren.

Palestinske flyktninger krever å vende hjem

Israels ambassadør kritiserer LO-lederen for ikke å nevne i brevet sitt at demonstrantene ifølge ambassadøren hadde til hensikt å ødelegge gjerdet. Det kunne ført til masseinfiltrering inn i Israel under påskudd av å vende hjem, skrev ambassadøren.

Tusener av palestinere i Gaza har de siste par ukene demonstrert langs gjerdet for å kreve å få vende hjem til det som i dag er Israel.

1,3 millioner innbyggere i Gaza, eller 70 prosent av alle innbyggerne der, er ifølge FN flyktninger eller etterkommere av flyktninger fra områder i Israel, som israelske myndigheter nekter dem å vende tilbake til.

Israel: – Halve sannheter fra LO

Ambassadør Schutz kaller innholdet i brevet fra LO-lederen for «feilslutninger, halve sannheter og bevisste utelatelser».

Schutz er også helt overbevist om at LO ikke er opptatt av menneskerettigheter. Schutz begrunner dette med at LO ifølge ham er taus om menneskerettsbrudd med langt verre menneskelige lidelser enn i den israelsk-palestinske konflikten.

LO krever en uavhengig granskning av Gaza-volden

LO-lederen krever at de israelske styrkene stanser volden og respekterer retten til fredelig forsamling og ytringsfrihet, og at Israel overholder de internasjonale menneskerettskonvensjonene.

«LO støtter EU og FNs oppfordring til en uavhengig internasjonal granskning av hendelsene», skrev Gabrielsen.

LO krever også at blokaden av Gaza opphører og at kontrollpostene inn og ut av det lille landområdet gjenåpnes.

Schutz avslutter brevet med å gi LO-lederen et råd: «Hold dere til å fremme norske arbeideres rettigheter og slutt å misbruke LO med denne radikale anti-israelske agendaen».