Stoppet arbeidere på vei til jobb

Røyken og Hurums Avis

- Vi demonstrerer mot at norskproduserte våpen og/eller våpenkomponenter ender opp i Israel, sier Nikos Tavridis-Hansen i BDS Norge.

Med på aksjonen var blant annet den amerikanske journalisten og forfatteren Max Blumenthal, samt den palestinske professoren og menneskerettighetsaktivisten Mazin Qumsyieh.

Mot Israel

BDS ble startet av palestinere i 2005. De har grupper i flere land. I Norge har de tidligere gjennomført to aksjoner. En ved Gjøvik og en på en håndballkamp på Elverum der et Israelsk lag spilte.

Chemring produserer blant annet stoffet RDX. Dette stoffet brukes blant annet i de såkalte Hellfire-rakettene. BDS mener disse brukes av Israel mot palestinerne. 

Dukker

Aksjonistene brukte blant annet dukker som var sminket som krigsofre. Disse ble lagt i veibanen for å hindre biler å kjøre inn på området. Men da politiet kom valgte aksjonistene å gi opp.

Administrerende direktør i Chemring Nobel, Erlend Skjold, sier til NRK at de ansatte oppfattet situasjonen som ubehagelig.

– For å komme inn på fabrikkområdet, måtte de kjøre over dukkene aksjonistene hadde lagt ut i veibanen. Og aksjonistene sto klare med kameraer for å filme det som skjedde. De innlot seg ikke på noen diskusjoner og valgte å kjøre inn en annen vei , sier han.