Protestaksjon mot Nammo på Raufoss

Aktivister aksjonerte tirsdag morgen foran Nammos hovedkontor på Raufoss i Oppland fordi de mener konsernet produserer våpen som ender opp i Israel.

Demonstrantene mener Nammo AS produserer våpen som blir brukt mot sivile palestinere.

– Måtte feighet og uærlighet ikke lønne seg lenger. Stopp galskapen! sier Aksel Hagen, tidligere stortingsrepresentant for SV og aktivt medlem i Ship to Gaza Norge.

Avviser ikke

Selv om det finnes lovverk som forbyr direkte våpensalg til Israel, gjør Nammo salg gjennom det norskeide datterselskapet i USA, Nammo Talley, skriver aktivistene i en pressemelding.

Kommunikasjonsdirektør Sissel Solum i Nammo AS utelukker ikke at våpen produsert hos deres datterselskap i USA blir solgt til Israel.

– Våre datterselskap i USA eksporterer våpen i henhold til amerikansk regelverk, sier Solum til NTB.

Nammo AS kjøpte opp fabrikken som nå heter Nammo Talley, i 2007. Panservernrakettene M72 har blitt produsert på fabrikken i tiår, opplyser kommunikasjonsdirektøren.

– Det er alltid to sider i en konflikt, og vi forstår selvfølgelig at det er reaksjoner, sier Solum.

Rolig aksjon

Politiet var på stedet da demonstrasjonen startet tirsdag 7.30.

– Vi har ikke noen andre opplysninger enn at det går rolig for seg, sier operasjonsleder Trond Skjøld i Vestoppland politidistrikt til NTB.

Politiet opplyser at om lag 15 aksjonister møtte opp.

Aksjonistene hadde ikke hentet inn tillatelse fra politiet til å demonstrere, ifølge Oppland Arbeiderblad.

Nammo AS er et internasjonalt konsern med hovedkontor i Norge. De driver innen forsvars- og romfartsindustrien. Staten har en eierandel på 50 prosent, ifølge Nærings- og fiskeridepartementet.