Flere i Tamimi-familien arrestert av Israelske okkupasjonsstyrker

Av Nikos Tavridis-Hansen, Styreleder BDS Norge

De siste dagene har flere medlemmer av familien Tamimi som bor i landsbyen Nabih Saleh på Vestbredden blitt arrestert av israelske okkupasjonsstyrker. Familien har i flere år drevet ikke-voldelig motstand mot den israelske okkupasjonen og familiemedlemmer har ved flere anledninger blitt arrestert, skadet eller trakassert av okkupasjonsmaktens soldater.

Ahed Tamimi

Ahed Tamimi

Det var natt til tirsdag at IDF gjennomførte et raid mot landsbyen Nabih Saleh og arresterte den 16 år gamle Ahed Tamimi. IDF la i etterkant av raidet mot familien Tamimi sitt hus ut en video på twitter for å dokumentere at de hadde arrestert tenåringen.

Våre styrker og grensepolitiet arresterte en palestinsk innbygger i Nabi Saleh på mistanke om angrep på en offiser og en soldat fra IDF. Den mistenkte, som ble forhørt, deltok i det voldelige opprøret som fant sted på fredag, hvor 200 palestinerne kastet stein på IDF-styrker.
— Oversatt Tweet fra Israeli Defence Forces

Tamimi-familien er kjent for sin motstand mot Israels okkupasjon og holder ukentlige protester i Nabih Saleh sammen med andre beboere i landsbyen. Det er mest sannsynlig det som er bakgrunnen for arrestasjonen av Ahed og foreldrene hennes.

Fra venstre: Bassem Tamimi, Nariman Tamimi og Ahed Tamimi

Fra venstre: Bassem Tamimi, Nariman Tamimi og Ahed Tamimi

Aheds far, Bassem Tamimi, forteller at de i tretiden natt til tirsdag våknet av at soldater hamret på frontdøren til huset deres. Da han åpnet døren ble han dyttet til side av de israelske soldatene som styrtet inn i huset. Alle familiemedlemmene ble tvunget inn i ett av husets rom, mens soldatene saumfarte huset og kastet klær og eiendeler på gulvet. Deretter ble familien informert om at Ahad ville bli arrestert, uten at de fikk noen begrunnelse. Aheds mor gråt og forsøkte å gi sin datter en klem, men ble kastet i bakken av de israelske soldatene.

I følge Bassem Tamimi, som selv har vært samvittighetsfange for Amnesty International, ble familien nektet å følge med Ahed ut av huset, og han hevder at minst 30 soldater var involvert i arrestasjonen. Familiens øvrige medlemmer ble fratatt telefoner, kameraer og datamaskiner. Da deres 14 år gamle sønn nektet å gi fra seg telefonen sin ble han brutalt kastet i bakken av seks soldater som tok fra ham telefonen.

Ahed ble arrestert etter at en video der hun fysisk forsøker å kaste ut israelske soldater fra familiens eiendom fikk internasjonal oppmerksomhet. Hendelsen fant sted rett etter at israelske soldater hadde skutt og skadet Aheds 15 år gamle fetter, Mohammed Tamimi.

Videoen har vekket reaksjoner i israelske medier og blant flere politikere. De unge jentene på videoen beskyldes for å ha overfalt en soldat og en offiser, og flere har uttrykt at de må straffes. Israels utdanningsminister, Naftali Bennett, uttalte at jentene hører hjemme i fengsel og at de bør ende sine liv der.

Michael Oren, tidligere israelsk ambassadør til USA, kom med følgende uttalelse på twitter:

Orens uttalelse vitner om et bade rasistisk og konspiratorisk syn på palestinere generelt og på Tamimi- familien spesielt. At han indikerer at det ikke er snakk om en ekte familie og ”at aktivister kler barn opp i amerikanske klær og betaler dem for å provosere IDF styrker” er nesten for utrolig til at det kan være sant.

Tirsdag ettermiddag ble også Aheds mor, Nariman Tamimi, arrestert da hun oppsøkte en israelsk politistasjon for å få informasjon om sin datter. Onsdag ble også Bassem Tamimi, faren til Ahed, arrestert da han møtte opp på fengslingsmøtet som ble holdt for datteren hans. Bassem er blitt sluppet fri i påvente av flere avhør. Fengslingen av Ahed er foreløpig forlenget med en uke, og det er usikkert hva er siktet for.