Palestinske artister og kringkastingsjournalister: Boikott Eurovision 2019!

Palestinske artister og kringkastingsjournalister: Boikott Eurovision 2019!

 Undertegnende, Det palestinske journalistlaget og nettverket av palestinske kulturorganisasjoner, oppfordrer medlemmer av Den europeiske kringkastingsunionen (EBU), medlemslandene, konkurransedeltakerne og den allmenne offentligheten til å boikotte neste års Eurovision Song Contest (ESC, i Norge kjent som melodi Grand Prix) med Israel som vertsland. Ville Eurovision holdt festivalen i apartheidstaten Sør-Afrika?

Israels regime med militær okkupasjon, settler-kolonialisme og apartheid utnytter skamløst Eurovision som en del av den offisielle «Brand Israel»-strategien, der de forsøker å vise «Israels vakrere ansikt» for å hvitvaske og trekke oppmerksomheten bort fra landets krigsforbrytelser mot palestinerne.

Etter at israelske skarpskyttere den 30. mars 2018 iverksatte et «skyt for å drepe eller lemleste»-prinsipp er mer enn 117 ubevæpnete palestinske demonstranter drept, 13 av dem barn, og flere enn 13 000 er såret, mange med livsvarige skader.

Den 14. mai, bare to dager etter Eurovision-seieren, massakrerte Israel 62 palestinere på Gazastripen, seks av dem barn. Samme kveld uttalte Netta Barzilai, Israels Eurovisionsvinner 2018, under en feiringskonsert i Tel Aviv med ordføreren som vert: «Vi har grunn til å være lykkelige».

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har understreket «kunstvasking»-agendaen til sin ytre-høyreregjering med å kalle Barzilai «Israels beste ambassadør».

For å gni salt i såret har Israel kunngjort at kjempearrangementet skal finne sted i Jerusalem, for å utfordre FN, som ikke anerkjenner Israels myndighet over noen del av byen. FN og EU anser Øst-Jerusalem som en integrert del av okkupert palestinsk territorium, annektert av Israel i strid med folkeretten.

Men uavhengig av om ESC avholdes i Jerusalem, Tel Aviv eller hvor som helst under kontroll av Israels apartheidregime, må denne konkurransen boikottes for å unngå å bli delaktig i «business as usual», og for å unngå at Eurovisions varemerke for all framtid blir knyttet til Israels uhørte menneskerettsbrudd.

Folk med samvittighet verden over har trukket samme konklusjon. Vi blir styrket av deres solidaritet. På Island har nær åtte prosent av landets befolkning underskrevet et opprop om å boikotte Eurovision 2019, noe som straks utløste forsøk på skadekontroll fra Israels konsul.

I Irland har tidligere Eurovisionvinner Charlie McGettigan sammen med Dublins ordfører, politikere og fagforeningsledere oppfordret til boikott. Liknende oppfordringer kommer fra Storbritannia, Sverige, Malta, Østerrike og Spania, alt mens økende offentlig misnøye brer seg i Europa.

Som representanter for palestinske kunstnere, kulturarbeidere, journalister og kringkastingsjournalister ber vi

  • medlemsland i EBU og deltakere om å boikotte Eurovision Song Contest 2019 så lenge Israel er vertsland,

  • grasrotgrupper og foreninger for kulturarbeidere i medlemslandene om å protestere mot at Israel er vertsland for Eurovision 2019 og støtte fredelige boikottaksjoner,

  • kolleger, artister og kringkastingsjournalister om å støtte og spre vår oppfordring offentlig.

Som i kampen mot apartheid i Sør-Afrika, er det bare et effektivt og vedvarende internasjonalt press som kan tvinge Israel til å rette seg etter sine folkerettslige forpliktelser og respektere palestinernes menneskerettigheter.

Signert:

Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel (PACBI)

Palestinian Journalists’ Syndicate

Palestinian Performing Arts Network (PPAN):

Edward Said National Conservatory of Music– Jerusalem

Al-Kamandjati Association - Ramallah

Magnificat Institute – Jerusalem

Popular Art Centre - Al Bireh

El-Funoun Palestinian Dance Troupe – Al Bireh

Wishah Troupe - Al Bireh

Freedom Theater – Jenin

Theatre Day Productions – Gaza/Jerusalem

Al Harah Theater - Beit Jala

Ashtar Theater - Ramallah

Yes Theatre – Hebron

The Popular Theatre - Ramallah

Palestinian Circus School – Birzeit

Jerusalem Arts Network “Shafaq”:

Al-Ma’mal Foundation for Contemporary Art

The Edward Said National Conservatory of Music

Palestinian Art Court-Al Hoash

Palestinian National Theatre

Yabous Cultural Centre