Israel deporterte LO-tillitsvalgte Mohammed Malik

Originalartikkel av Yngvil Mortensen publisert på frifagbevegelse.no

De israelske sikkerhetsfolkene på flyplassen i Tel Aviv avhørte fagforeningsleder Mohammed Malik i Tine Meierier om hans tilknytning til LO. Så kastet de ham ut av landet.

Foto: LO Media

Foto: LO Media

LO-kongressens vedtak om boikott av Israel kan få slike konsekvenser, sier Israels ambassadør i Norge til FriFagbevegelse.

Mohammed Malik skulle på faglig studietur med Palestinakomiteen til Palestina. Men Malik kom ikke lenger enn til flyplassen i Tel Aviv.

Israel okkuperer Palestina og kontrollerer all ferdsel til de okkuperte områdene på Vestbredden, Gaza og Øst-Jerusalem.

Mens alle de andre i gruppa fikk innreise lørdag kveld nå i helgen, tilbrakte Mohammed Malik timene fra sent lørdag kveld og til tidlig om morgenen søndag i ulike avhørsrom og venterom på flyplassen.

Det var en svært ubehagelig opplevelse, forteller Malik til FriFagbevegelse.

Sikkerhetsfolkene som avhørte ham visste at Malik var hovedtillitsvalgt i Tine, for Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN). Malik opplevde det som om de nærmest konfronterte ham med hans fagforeningstilknytning. De ville vite hva LO mener om konflikten.

– Jeg ønsket ikke å svare på noe av dette, sier Malik, som også sitter i LO i Oslos internasjonale utvalg.

Mohammed Malik er født i Norge og har opprinnelig pakistanske foreldre.

– Navnet mitt var tydeligvis årsaken til at jeg ble tatt til side i passkontrollen. Men de deporterte meg fordi jeg er fagforeningsmann. Jeg ble kastet ut fordi jeg har tilknytning til LO, mener Mohammed Malik.

LO-kongressen i fjor vedtok med stort flertall at LO skal jobbe for internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel.

Avdelingen hans, NNN Oslo og Akershus, finansierte turen for ham og er støttemedlem Fellesutvalget for Palestina. Malik satt i år i valgkomiteen til utvalget. Dette spurte ikke israelerne om.

Israels ambassade i Oslo sier den ikke kjente til deportasjonen av Malik før FriFagbevegelse tok kontakt med den i dag. Ambassaden undersøker nå hvorfor Israel deporterte Malik. Det kan ifølge ambassaden ta mange uker å få svar.

FriFagbevegelse spurte om tillitsvalgte i norske LO-forbund er en fare for Israels sikkerhet.

«LO bestemte å boikotte den eneste jødiske staten i verden. Man kan anta at et slikt ekstremt vedtak kan få konsekvenser når det kommer til fremtredende LO-medlemmer», skriver ambassadør Raphael Schutz i et svar på e-post til FriFagbevegelse.

Schutz skriver også at alle suverene stater har rett til å bestemme hvem som slipper over deres grenser.

LO-ledelsen svarer at de er kritiske til israelske myndigheters innskrenkning av ytringsfriheten.

«LO er svært bekymret over og kritisk til at Israel stadig innskrenker handlingsrommet for enkeltpersoner og organisasjoner som bruker ytringsfriheten og fredelige midler for å forsvare grunnleggende menneskerettigheter», kommenterer LO-nestleder Roger Heimli.

– Ydmykende opplevelse på flyplassen

Det mest ydmykende var da de israelske sikkerhetsfolkene tvang Malik til å kle av seg alle klærne mens tre av dem sto og så på. Han fikk ingen forklaring på hvorfor dette var nødvendig. De var ikke fornøyd med det, uten å si hvorfor. Så de tvang ham til å kle av seg en gang til.

– Jeg følte det var for å lage mer kvalm for meg, sier fagforeningslederen.

Noen andre sikkerhetsfolk presset ham til å åpne mobiltelefonen og til å gå gjennom kontaktlista hans, meldinger og andre telefon-apper. De spurte igjen og igjen om hvem han reiste sammen med. De ville ha navn, etternavn og telefonnummer på alle sammen. De lette etter kontaktpersonene våre i Palestina. Det fikk de ikke av Malik.

– Jeg ville ikke ødelegge de andres tur, forteller Malik.

– Hvorfor deporterte dere meg?

Til slutt ga de ham et dokument fra det israelske innenriksdepartementet der det står «avgjørelse om innreiseforbud ifølge innreise til Israel-loven». De tok bilder av meg, ga meg innreiseforbudet og sa at «nå er du for alltid nektet å komme inn i Israel», forteller Malik. Grunnen de oppga i innreiseforbudet var «å hindre ulovlig innvandring».

– Jeg spurte dem hvorfor de deporterte meg. Det ville de ikke opplyse om, forteller han.

Han vil gjerne at israelske myndigheter forklarer dette.

– Jeg følte meg veldig ukomfortabel

Malik forteller at da klokka var blitt rundt 4-5 om morgenen var de israelske sikkerhetsfolkene ferdige med ham og han ble satt på et venterom. De hentet ham rundt klokka 6.30 og eskorterte ham inn i flyet. Det ble en lang tur til siste rad i flyet.

– Flyet var fullt av israelere, mange av dem ortodokse. Jeg vet ikke om de trodde jeg var kriminell eller terrorist. Folk pekte på meg og mumlet til hverandre. Jeg følte meg veldig ukomfortabel. Da vi landet i Moskva, fikk jeg streng beskjed om å bli sittende i flyet helt til alle passasjerene var gått av. Jeg fikk ikke passet mitt som de hadde beslaglagt. Flyvertinnene ga det til russiske sikkerhetsfolk. Først etter at de hadde sjekket meg ut fikk jeg passet mitt tilbake og beskjed om å komme meg på flyet til Oslo.