BDS Blogg: Norsk unnfallenhet – boikott fungerer, av Jan-Petter Hammervold

Av Jan-Petter Hammervold

Bloggskribenten fra et av stoppene til den siste Ship to Gaza aksjonen.

Bloggskribenten fra et av stoppene til den siste Ship to Gaza aksjonen.

Jeg er medlem av styret i Ship to Gaza. Tre ganger har jeg deltatt i forsøket på å bryte blokaden av Gaza. En gang ble vi sabotert og sank utenfor kysten av Korfu (Juliano 2015), to ganger ble vi kapret av IDF i internasjonalt farvann og havnet i israelsk fengsel (Estelle 2012 og Kårstein/AlAwda 2018). Nå sist ble vi rundjult, drapstruet med maskinpistol under haka og frastjålet alle personlige eiendeler av verdi. Den norske utenriksministeren snudde ryggen til og ville ikke høre fra oss, NRK forbigikk oss stort sett i taushet. Dette var det offisielle Norge.

Utenriksminister Søreide var på hyggelig kaffeslabberas hos Netanyahu samtidig med at vi var fengslet. Jeg vet hvorfor. I Granavolden-plattformen av 17.01.2019 var hun med på å formulere:

«Legge til rette for styrket forsknings- og utviklingssamarbeid, handel, turisme og kulturutveksling med Israel.»

Israel, en nasjon som har flere FN-resolusjoner mot seg enn resten av verdens nasjoner til sammen for brudd på Folkeretten, menneskerettigheter og nå sist rasistisk lovgivning. Dette er Norge, som nå søker om medlemskap i FNs sikkerhetsråd! En nasjon som legger seg på rygg for Netanyahus rasistiske og umenneskelige politikk!

I NRKs vedtekter finner vi: §13. NRK skal ivareta ytringsfrihet og ytringsvilkår for borgerne. NRK skal være redaksjonelt uavhengig og være balansert over tid. NRK skal bidra til å fremme den offentlige samtalen og medvirke til at hele befolkningen får tilstrekkelig informasjon til å kunne være aktivt med i demokratiske prosesser.

Er NRK sitt samfunnsansvar bevisst? Ship to Gaza mener NEI:

17.april i år sendte vi et brev til kringkastingssjefen og gjorde oppmerksom på at i tre av fire nyhetsmeldinger om «konflikten Israel/Palestina», bruker NRK Israels militære ledelse som autoritativ nyhetskilde. For en som ikke har tilgang på andre nasjonale kilder enn NRK, sitter en igjen med inntrykket av at stakkars Israel stadig må forsvare seg mot raketter fra Gaza. Proporsjonene i krigsaktivitetene blir ikke nevnt. NRK sørger også for å holde folk i uvitenhet om Israels daglige angrep på fiskere og bønder i Gaza. Brevet er etter en måned selvsagt ikke besvart, og vi jobber nå med et godt dokumentert fakta-skriv til Kringkastingsrådet.

I et slikt klima med både regjeringen og den nasjonale kringkastingen på andre siden av bordet, må vi innrømme at det er tungt å komme fram med vårt bilde av situasjonen, som støttes av FN og utallige internasjonale humanistiske organisasjoner. Jeg tror verken regjeringen eller NRK har vilje til å stille opp for den palestinske befolkningen på samme måte som for israelittene. Det er langt fram til et balansert bilde av situasjonen.

Det er også variabel støtte å finne i norsk rikspresse. Klassekampen og Dagsavisen presenterer som regel bruddstykker fra virkeligheten, Aftenposten har også kommet på banen i det siste. Men stort sett er taktikken at vi og palestinerne skal ties i hjel.

Illustrasjon av Carlos Latuff

Illustrasjon av Carlos Latuff

I fjor vår ga jeg ut ei ny bok på Forlaget Rødt: «Fiskerne i Gaza». Den ble sendt ut til 34 avisredaksjoner. Kun en anmeldelse er registrert, det var den lokale Lillehammeravisa GD, men til gjengjeld var den svært positiv. Hvorfor var det ikke noen som kritiserte boka nord og ned? Den var ment som et debattinnlegg om unnfallenheten til norsk presse og særdeles NRK. Men: Jeg skulle også ties i hjel.

Hva kan vi da gjøre når det er så håpløst å påvirke norsk politikk og opinion?? Jo, vi må sette inn virkemidlene direkte mot den israelske regjeringen. BDS-aksjonen er så langt en suksess som har skapt stor uro i Israel. Her må vi konsentrere kreftene og øke innsatsen.

At israelske støttespillere tar BDS på alvor har jeg selv erfart etter at jeg for et par uker siden mottok et par mailer fra en Brigitte Bougiesi. Hun skal være direktør i «Christian BDS Against Palestinian Regimes» og organisasjonens høye beskytter er «His Highness Prince Charles of Wales.» Den første mailen var en pressemelding der den nyetablerte organisasjonen ble presentert. Den neste var en presentasjonen av min innsats for denne organisasjonen:

To:  All Dedicated Supporters of the Christian BDS Campaign Against Palestine

Further to our recent communication, you will find below a backgrounder prepared by Jan Petter Hammervold of Lillehammer, Norway on the world-wide BDS against Palestinian Muslim goods, services and clients launched by the Palestinian Christian Resistance We trust this will prove of assistance.  

I løpet av 27 omfattende punkter presenterer »jeg» grunnlaget for denne verdensomspennende organisasjonen, og jeg må si jeg ble imponert over de kolossale kunnskapene  «jeg» ble tillagt, ikke minst listen over 600 subjekter som skulle boikottes, var svært imponerende.

Selvsagt bare sprøyt for å diskreditere meg og sikkert også BDS Norge. Men det viser at andre også har oppfattet makta som ligger i BDS, og vil vende det mot oss.

Et annet eksempel er at Israel selv bruker boikott aktivt som politisk pressmiddel: De boikotter 20 organisasjoner som støtter BDS, de boikotter jøder i Jewish Voice for Peace som har 15 000 aktivister og 350 000 støttemedlemmer, de boikotter Kvekerhjelpen i USA som hjalp jøder under andre verdenskrig. Israel boikotter fredsaktivister og menneskerettsforkjempere. Etter hvert må vi regne med at holdningen mot LO, Folkehjelpen, Kirkens Nødhjelp, Redd Barna osv også er israelsk boikott.

Dette viser hvilket fantastisk instrument boikott er og kan være, selv om vi også kan møte oss selv i døra.

I tillegg til å intensivere BDS-kampanjen framover må vi stadig tøffere kritisere vår egen regjering og NRK for måten de håndterer krisen mellom Palestina og Israel, og i tillegg:

La oss krysse fingrene for at Norge ikke kommer inn i FNs sikkerhetsråd. Trump og Netanyahu trenger ingen ekstra stemme der. STGN jobber internasjonalt for å sette kjepper i hjulene for regjeringens ambisjoner, følg opp!

Jan P. Hammervold

Meningene er bloggskribentens egne, og representerer ikke nødvendigvis BDS Norge sitt ståsted.