BDS Blogg: Jeg skal til Palestina!

Tekstforfatter ønsker å være anonym - BDS Norge kjenner identiteten

Oslo, oktober 2018

Jeg skal til Palestina! Endelig. Egentlig har jeg gruet meg litt til å reise, for hvordan er det egentlig der? Hva kommer jeg til å se? Hvem kommer jeg til å møte?

Gruppa som jeg skal reise med møtes på Gardermoen. Kanskje de andre tenkte som meg- de har i hvert fall tatt på seg fine klær, skjorter, dressbukser. Vi vil jo gjerne komme inn alle sammen. Vi hilser hjertelig på hverandre, og snakker forventningsfullt om reisen vi skal på.

Hjertebanken begynner ca. 45 minutter før vi skal lande på Ben Gurion. Jeg puster inn med nesa og ut med munnen, og setter på motiverende og bassfylt rapmusikk på høretelefonene mine. Pust med magen da, du kommer inn, hva skal de egentlig ta deg på? Jeg har allerede deaktivert facebook-kontoen min og sletta instagram appen. Det skal godt gjøres at de finner ut hvem jeg er og hva jeg står for.

Apartheid_ZanStudio_PPPA.jpg

Grunnen til at jeg er ekstremt nervøs for å dra til Israel for å komme til Palestina er veldig enkel. Jeg støtter BDS, og jeg jobber med BDS. Israel har nemlig en innreiselov som kan nekte personer som offentlig har tatt til orde for boikott av Israel innreise. Det siste eksempelet på utestengelse var Rashida Tlaib og Ilhan Omar, folkevalgte medlemmer av kongressen i USA. 

Innreisen går bra, jeg får noen spørsmål, svarer og kommer igjennom. En i reisefølget blir holdt igjen, han er av palestinsk opprinnelse og må være på Ben Gurion til kl. 05 neste morgen, men også han kommer gjennom.

Oslo, september 2019

Nesten ett år etter reisen til Palestina føler jeg fremdeles at alt jeg er har lyst til er å reise tilbake. For et folk, og for et vakkert land! Jeg er heldig som fikk muligheten til å møte de fantastiske menneskene som bor der. De, som etter 71 år med etnisk rensning, 52 år med militær okkupasjon og ubeskrivelig undertrykkelse, evner å smile, ønske oss velkomne og fortelle deres historie er noe jeg aldri kommer til å glemme. Det fyller meg med en enorm respekt for det palestinske folk.

«Hvordan kan vi bidra i deres kamp for frihet?» spurte vi da vi besøkte organisasjoner der. «Dra hjem og fortell hvordan det egentlig er her til politikerne deres.» var svaret vi oftest fikk.

For å få til en reell forandring fra Israel sin side kreves det politisk vilje og handling. Det er ingenting som tyder at dette kommer til å komme innenfra. En ytre politisk vilje og kraft kreves, og det er derfor BDS-bevegelsen blir stadig større i omfang. Selv om vår egen regjering ønsker å legge til rette for «styrket forsknings- og utviklingssamarbeid, handel, turisme og kulturutveksling med Israel» kan vi som støtter BDS være motstykket.

Israel er en apartheidstat. Det er sant at de har satt opp en mur, den er lang og høy, har piggtråd på toppen og vakttårn med israelske soldater og går langt innenfor grensene som opprinnelig var tiltenkt. Det er sant at de i årevis har hatt lover som diskriminerer mennesker fordi de er palestinske. Det er sant at palestinere blir utsatt for innskrenkning i bevegelsesfriheten, og at de blir kastet ut fra hjemmene sine for å gi plass til bosettere. Det er sant at juli 2018 var måneden Knesset vedtok at Israel er nasjonalstaten til det jødiske folk, og at retten til selvbestemmelse er eksklusiv for det jødiske folk, i tillegg ble arabisk fratatt status som ett av to offisielle språk. Denne loven konsoliderer Israel til en apartheidstat.

Da Sør-Afrika var et apartheidregime, vedtok Stortinget i 1987 Lov om økonomisk boikott av Sør-Afrika for å bekjempe apartheid. Opptakten til dette var at store deler av kommune-Norge allerede hadde vedtatt en handelsboikott av varer og tjenester fra Sør-Afrika. I dag jobber vi for det samme med varer fra okkuperte palestinske territorier. Vi jobber for å få Oljefondet til å desinvestere i selskaper som er medskyldige i brudd på folkeretten og menneskerettigheter i Palestina. Vi jobber for å få regjeringen til å anerkjenne Palestina som stat. For å få til dette må vi få politikere og opinionen med oss. Vi må jobbe utrettelig for at uretten kommer frem og samvittighetsfulle borgere og folkevalgte velger solidaritet. BDS handler ikke bare om oppfyllelse av palestinernes menneskerettigheter og Israels etterlevelse av folkeretten, det handler om frihet og likhet for alle uavhengig av nasjonalitet, seksuell legning og politisk overbevisning. Ingen er fri før alle er fri!

Fritt Palestina!