Intifada på Raufoss

NRK - Erlend Moe & Jorun Vang

Med palestinaskjerf, bannere og brennende bildekk markerte et titalls aksjonister sin motstand mot det de det de hevder er norsk direkte og indirekte våpenhandel med Israel.

Demostrantene fra BDS Norge, som er et internasjonalt nettverk som jobber for palestinernes rettigheter, sperret hovedinngangen til våpenprodusenten fra klokka 0730 i dag tidlig. Det gjortde at de ansatte ikke kom seg på jobb på vanlig måte.

Aksjonistene ville markere sin motstand mot at Nammo selger våpen til Israel gjennom datterselskapet i USA, selv om direkte våpensalg til Israel fra Norge er forbudt.

AKSJONERTE: En gruppe aksjonister markerte sin motstand mot norsk våpeneksport til Israel på Raufoss fredag morgen. Her er talsperson Nikos Tavridis-Hansen. Foto: Jorun Vang / NRK

– Vi kjemper mot at norske våpen skal drepe palestinernes barn, deres mødre og deres besteforeldre, sier talsperson Nikos Tavridis-Hansen til NRK.

– Ulovlig aksjon

Politiet var til stede under demonstrasjonen.

– Dette har vært en ulovlig demonstrasjon. Vi har tatt sikte på å avslutte den, men nå har demonstrantene avsluttet den sjøl, sier innsatsleder i Vestoppland politidistrikt, Lars Olav Stepperud.

Nammo reagerer på aksjonistenes metoder.

– Vi ser alvorlig på ulovlige aksjoner. Det skaper uro på arbeidsplassen. Vi visste ikke hvem aksjonistene var, og vi ringte politiet for å ivareta sikkerheten til våre ansatte, sier kommunikasjonssjef Sissel Solum i Nammo.

– Gjør dere noe videre med dette nå?

– Vi får se hva det koster å rydde opp. Brannmannskaper spyler og rydder opp asfalten nå.

Demonstrantene på sin side mener det ikke var snakk om en ulovlig aksjon.

Foto: Rabee Irar/BDS Norge

Vil trappe opp demonstrasjonene

BDS aksjonerte også mot Nammo i august i fjor. De sier demonstrasjonen i dag var symbolsk.

– Vi har hatt en liten intifada på Raufoss i dag. Vi har illustrert en palestinsk veiblokade, sier Nikos Tavridis-Hansen.

BDS sier de vil trappe opp sine aksjoner om ikke myndighetene endrer både praksis og lovverk slik at våpenhandel og -samarbeid med Israel opphører.

– Vi vil sende en klar melding om at det må komme en klar endring, sier Tavridis-Hansen.

Nammo legger ikke skjul på at datterselskapet i USA eksporterer til Israel, og at våpendeler produsert på Raufoss kan inngå i disse våpnene.

– Det har vært eksportert til Israel og det kommer sikkert til å bli gjort i fremtiden i henhold til amerikansk ekportregelverk, sier Sissel Solum.