Om selskapet

Kullsyremaskinen SodaStream blir mer og mer populær i Norge. I Sverige eier hver fjerde husstand en slik maskin. Men brusmaskinen er tuftet på et dystert faktum: fabrikkene der det israelske selskapet SodaStream produserer bobler og brusmaskiner befinner seg på okkupert palestinsk jord; nærmere bestemt Mishor Adumim Industrial Zone på Vestbredden.

Grunnet den prekære situasjonen til menneskene i Palestina, den særdeles vanskelige økonomiske situasjonen til folkene som lever under okkupasjon samt det stadig hardere grepet Israel har om Palestina, har Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, sammen med Fagforbundet Ungdom, Rød Ungdom, Palestinakomiteen i Norge, Fellesutvalget for Palestina, Changemaker, Palestinaleir og mange flere, initiert en kampanje som oppfordrer til en storstilt forbrukerboikott av SodaStream.

Boikott av SodaStream vil sende et tydelig signal til israelske myndigheter og israelske bosettere om at vi ikke anerkjenner produksjon av varer i ulovlige koloniene, at vi krever en tilbaketrekking og stopp i utbyggelsen av kolonier, at vi krever en slutt på ressurstyveriet og en opphøring av okkupasjonen. Så lenge SodaStream produseres på stjålne ressurser og forlenger okkupasjonen, vil vi ikke kjøpe SodaStream.

Det finnes en pågående kampanje som ble startet av Norsk Folkehjelps Solidaritetsungdom. Gå inn og se mer på deres Facebook-side her.

Les også artikkelen til Solidaritetsungdommen her.

Hvor finnes produktene?

  • Elektronikk-kjeder som Expert, Siba m.fl
  • Større dagligvaruhandel som Coop OBS
  • Jernia

hva mer kan vi gjøre?

Forutenom å avstå fra å kjøpe produktene, finnes det flere ting man kan gjøre som privatperson. Vi gir her noen tips men vi oppfordrer til kreativitet. Bruk alt av info og materiell du kan finne på våre hjemmesider og fortell og vis oss gjerne hva dere gjør.

  • Snakk med de butikkansatte og evt. daglig leder om boikottkampanjen og hvorfor du mener de burde fjerne brusmaskinene og tilbehør fra Sodastream fra sortimentet.
  • Del ut løpesedler og marker produktene i hylla med merkelappene for kampanjen. Spør oss om det er noe du trenger.